Kuvik

Idén nyáron hosszú kihagyás után ismét kezembe vettem a fényképezőgépet. Tanulmányaim nem sok időt hagynak hobbim gyakorlására, de ezen idő alatt álmodom meg a pillanatokat amiket meg szeretnék majd örökíteni. Néha az iskolapadban is madarak röpködnek előttem és képeket komponálok. Így tervezgettem  kedvenc madaramról a kuvikról is. Tavaly nyáron már tettem egy sikeres próbálkozást a faj megfotózására, de idén sem szerettem volna elszalasztani azt az élményt, mikor csupán pár méterre pózol tőlem az okos kis buksi fejével.

Körülbelül két hétig figyelgettem a bagolycsalád életét. Tudtam mikor hol mozognak és táplálkoznak. Így láttam neki a kivitelezésnek. Balmazújvárostól alig 20 méterre fotózom őket és ez is azt bizonyítja, hogy nem feltétlen kell messzire utazni egy-egy fotóstémáért. Szerencsére kuvik még sok helyen van  és csak barátságot kell velük kötni.

Első próbálkozásom inkább tapasztalatgyűjtésnek mondható. Ugyan volt nálam gép de csak távcsőnek használtam. Sajnos a fények nem voltak jók és ezt kicsit bántam is, mikor egszerre 3 madár ült előttem. Második nap már jobb körülményeim voltak. A sátor beállítása után még a jól megszokott sziesztámat sem tudtam elkezdeni amikor megjelent az egyik idei fióka (Ő látható az eddig feltöltött képeken). Körülbelül 30 percig pózolt előttem, mikor megjelentek a kóborgyerekek és felugrasztották a madarat.  A közeli juhász gyerekei voltak, akiket a kíváncsiság hajtott oda a sátram mellé. “Mi lehet az? Sátor?” Ekkor kiszóltam hogy “Légyszives menjetek innen, mert fotóznék” El is mentek, vagyis megkerülték az engem körülvevő bálákat és felmásztak közvetlen  a sátor mögé. Azt hitték nem látszik az árnyékuk:) Ekkor elhatároztam, hogy többet ér ha nevelés értékűleg elbeszélgetek velük, hiszen a bagoly jó fényekben már úgysem jön vissza. Elmondtam nekik, mit csinálok, megmutattam a sátrat a gépet a fotókat és egy bagolyköpetet is. Érdekelte a dolog őket és megígérték, ha látják a sátrat a közelbe sem jönnek. Pénteken egy régi barátomat Nehézy Lacit várom vendégségbe és talán be tudom neki mutatni újdonsült kuvik barátaimat is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: